Ohlédneme-li se do minulosti zjistíme, že naši předkové znali ovoce hlavně v čerstvé podobě. Aby měli přísun vitamínů zajištěný i v zimním období a na jaře, kdy ovoce ještě neroste, uchovávali si jej pomocí domácí přípravy nejrůznějších džemů, kompotů anebo si jej zkrátka a jednoduše usušili. S postupnou modernizací se nám nabízí ale mnohem větší výběr. V regálech obchodů narazíme na kompoty všeho druhu, stejně jako na džemy, k jejíž výrobě se dnes uchyluje opravdu malá skupinka jedinců, zvykli jsme si na to, že je k dostání po celý rok a když náhodnou námi požadovaný druh zrovna není, postoupíme do oddělení mražených potravin a můžeme vybírat z nepřeberného množství ať už ovoce čistého nebo směsí. Regály praskají i pod váhou ovoce sušeného a kandovaného. Mezi poslední novinky v tomto oboru se řadí ovoce sušené mrazem od https://www.nakliceno.cz/susene-ovoce-a-zelenina-lyofilizovane–susene-mrazem-/. Jaké jsou jeho výhody a je lepší než ovoce sušené nebo mražené?
Abych vám na tuto otázku mohla dát odpověď, musíme se nejdříve přesunout k samotné podstatě tohoto ovoce, která spočívá v jeho výrobě. Lyofilizované (od tohoto odvozen název lyofilizované ovoce) sušení je proces, kdy dochází k vystavení požadované věci velice nízké teplotě pod bodem mrazu. Podmínkou pro správný postup je ale také velice nízký tlak, aby se z vody, kterou ovoce obsahuje, nestal led. Velice zajímavé je také to, že tomuto procesu jde vystavit vlastně kterákoli potravina. Musí ovšem splňovat kritérium vyššího obsahu vody. Setkat se tak klidě můžete i se zeleninou sušenou mrazem. Nevýhodou ovšem je, že je tento proces velice náročný nejen na dodržení správného postupu, ale také na energie. Z tohoto důvodu je cena trochu vyšší, než jsme zvyklí například u ovoce sušeného.
Jak jistě víte, nejlepší je konzumace ovoce čerstvého, protože si zachovává všechny živiny, minerály a další tělu prospěšné látky (odmyslíme-li si tedy jeho chemické ošetření). Problémem je, že v tomto stavu nám ovoce nevydrží moc dlouho a velice brzy se začne kazit. Na výběr nám poté zbývá buď sušená, mražená nebo lyofilizovaná varianta. O kandované se nebudu ani zmiňovat, protože jsou zde prospěšné látky zahlušeny nemalým množstvím cukru. Oproti mraženému nebo sušenému si ovoce lyofilizované zanechává mnohem větší množství minerálů, protože je zmrazeno šokem. Neobsahuje také žádné další ne moc prospěšné látky, jako například ovoce sušené, kde se setkáváme s přítomností syřidel, které nejsou při časté konzumaci zrovna nejlepší variantou. Milovníci mrazem sušeného ovoce si také pochvalují jeho křupavý efekt, který připomíná konzumaci brambůrků. Může se tak pro vás stát zdravějším večerním mlsáním.
Vybírat si můžete opravdu z jakéhokoli ovoce, protože je tato technika dnes tak rozšířená a žádaná, že už dochází k lyofilizaci všech druhů. Záleží pak na vaší chuti. Máte-li raději kyselejší, zvolte třešně borůvky, višně, rybíz nebo třeba švestky. Pro milovníky sladkého je vhodný hlavně banán, jahody, ananas, mandarinky anebo dračí ovoce. Zajímavou variantou je i dýně nebo kokos.